A A A

Köpeğinizin sağlıklı bir görünüme sahip olması, onun tüy ve cilt bakımı ile yakından ilişkilidir. Köpeğin tüy ve cilt bakımının yapılması kesinlikle bir fantazi değil gerekliliktir.

Köpeklerin derisi, insanlarınkinden oldukça farklıdır. Derilerinde insanlardaki gibi ter bezleri bulunmaz. Ter bezleri burun ve pati bölgelerinde yer alır. Bu bakımdan köpeğinizi her gün fırçalayarak hem tüy diplerinde hava sirkülasyonu sağlamalı, hem de cildine masaj yapmalısınız. Bu işlem köpeğinizi rahatlatacağı gibi, cansız tüyleri de ortadan kaldıracaktır. Böğlece sağlıklı tüylerin daha iyi gelişimine olanak sağlanacaktır.

Köpeğinizin tüy yapısına göre 2-3 aylıktan itibaren bakımını yapmalısınız. Eğer köpeğinizin tüyleri uzun ve sık yapıda ise, köpekler için özel olarak yapılmış seyrek kalın dişli bir tarakla dolaşmış olan tüyleri açın, daha sonra tüylerin yatma yönüne göre düz ve ters yönde özel bir köpek fırçası ile fırçalayın. Bu işlemi hergün yaparsanız, bir süre sonra köpeğinizin parlak ve sağlıklı tüylere sahip olduğunu hatta tüy dökülmesinin ortadan kalktığını göreceksiniz. Kıvırcık tüylü köpeklerde de aynı işlemler yapılabilir, yalnız bu tür tüy yapısına sahip köpeklerde nemlendiricili köpek kremleri de kullanılırsa daha iyi olur.

Kısa tüylü köpeklerin fırçalanması daha kolaydır. Bunlarda kısa tel fırçaların veya eldiven şeklindeki fırçaların kullanılması yeterli olacaktır.

Köpeğinizin tüy bakımını düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde yirmi günde bir kez tüylerini düzeltirmekle ona istediğniz görünümü sağlayabilirsiniz. Ama tüylerini fırçalamazsanız, köpeğinizin uzun tüyleri birbirine dolaşacağından keçeleşecek ve cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenecektir. Bu durumda Veteriner Hekiminizin, köpeğin tüylerinin iyice traş edilmesinden başka önerisi olamayacaktır.

Köpeklerin banyosu da tüy ve cilt sağlığının bir başka yönüdür. Köpeğin cildinde ter bezleri olmadığı için yağ bezlerinin salgılarıyla nemlendirilir. Bu yüzden köpeğin sık yıkanması doğru değildir.

Köpeğiniz eğer yavru ise aşılama programı bittikten sonra, yavru değilse yirmi günde bir yıkayabilirsiniz. Eğer köpeğinizin ayaklarının ve karın bölgesinin çok kirlendiğinden şikayet ediyorsanız bu bölgeleri köpeklere özel hijyenik mendillerle silmeniz ya da çok az köpek şampuanı katılmış su ile silmeniz yeterli olacaktır.

Köpeğinizi yıkarken şu noktalara dikkat etmelisiniz.

Banyodan önce keçeleşmiş tüyler varsa, bunları kalın dişli seyrek tarakla açın.
Köpeğinizin kulaklarını hafif gliserinli veya vazelinli pamukla kapatın.
Göz çevresine vazelin sürün veya özel göz bakım damlası damlatın.
Köpeğinizi mutlaka Veteriner Hekiminizin tavsiye edeceği özel köpek şampuanı ile yıkayın. Kesinlikle insan şampuanı kullanmayın. İnsanlara özel şampuanlar köpeğinizin tüylerindeki yağ tabakasını da giderecek ve köpeğin dış etkenlere direncinin kaybolmasına neden olacaktır.
Köpeğinizi şampuanladıktan sonra yıkamada kulanılan plastik fırça ile derisine de masaj yaparak şampuanı iyice yedirin.
Köpeğinizi aşırı bir şekilde durulamayın, böylece köpek şampuanının cilde sağladığı asiditeyi ortadan kaldırmamış olursunuz.
Köpeğinizin hala kirli olduğunu düşünüyorsanız kuru şampuan adı verilen pudralardan veya köpüklerden yararlanabilirsiniz. Yine de size en iyi yardımı köpeğinizi tanıyan Veteriner Hekiminiz yapacaktır.

Unutmayın, dünyayı onlarla birlikte paylaşıyoruz. Evcil dostlarınıza biraz zaman ayırın, onlar tüm yaşamlarını size ayırıyorlar.