A A A

INFECTIOSA BULLAR PARALYSIS
AUJESZKY HASTALIĞI
YALANCI KUDUZ

TANIM :
Sığır,köpek,koyun,domuz,kedi,tavsan,maymun ve kobaylarda görülen,deride şiddetli lokal kaşıntı (PRURITIS) ile karakterize öldürücü enfeksiyon ve akut bir hastalıktır.Yanliz domuzlarda kaşıntı yoktur,veya nadiren görülür. Hastalık ülkemizde insanlarda da bildirilmiş olup,labaratuvarda çalışan veteriner hekimler arasında görülmüştür fakat ciddi seyretmemiştir.

ETIYOLOJI :
Hastalığın etkeni filtreleri gecen bir virüs olup her turlu dış kusulalar karsı çok dayanıklıdır.virüs MSS de ve kanda bulunur.

BULAŞMA :
Hastalık bazen sporadik bazı bölgelerde epizootik karakter gösterir.BULAŞMA nazsal ve oram olabildiği gibi hastalıklı sıçanlarda Hastalığın bulaşmasında önemli rol oynarlar.

SEMPTOMLAR :
Hastalığın inkubasyon suresi ortalama 1-3 gündür.Sığırda şiddetli bir kaşıntı vardır.Sert cisimlere sürtünürler ve o bölgelerini sik sik yalarlar. Böylece o alan SEROSANGUINOZ bir exudate ile şişer.Hayvan çılgın gibi o bölgeyi ısırır ve hatta koparabilir.Yatmada güçlük sallantılı yürüyüş ve sonra koma oluşarak hayvan Hastalığın başlamasından 18-36 saat sonra olur.

Koyunlardaki semptomlarda sığırlarınkine benzer.

Hastalık kedi ve köpeklerde bas bölgesinin yüz kısımlarında şiddetli bir pururitisle karakterizedir.Bu durum kuduzu akla getirirsele kudurmuş hayvanlar gibi sağa sola yada insan lafa saldırmaz.

Domuzlarda Hastalık özellikle yavrularda ateş,paralysis,koma ve 6-24 saat içinde ölümle belirlenir.Mortalite oranı erişkinlerde daha az olup, Hastalığın gebe domuzlarda abort yaptığı görülmüştür.

SEYİR VE PROGNOS :
Bekirtildigi gibi Hastalık hızlı seyreder ve oldurucudur.

TANI VE AYIRICI TANI :
Klinik ve nekropsi bulguları karakteristik olmakla beraber kesin tanım hayvan inokulasyonlariyla olur.

Hastalık; KUDUZ,ZEHİRLENMELER,BOTILISMUS ve TETANI ile karışabilir.özellikle kuduzdan ayırımı florsan antibady tekniğiyle yapılır.

TEDAVİ ve KORUNMA :
Basarili bir sabitim ve korunma yöntemi yoktur.Yurdumuz için önemli bir Hastalık değildir.