A A A
  KEDİLERDE GELİŞİM VE ÖĞRENME EVRELERİ
YAŞ VETERİNER UYGULAMALARI GELİŞİM ÖĞRENME
1-4 Hafta Yavrular sağlıklı olup olmadıklarına bakılır. Kalıtsal hastalığının olup olmadığı kontroledilir fazladan parmakları varsa onlar operasyonlarla alınırBütün yavruların annelerini eşit olarak emip emmedikleri imcelenir. gereken kontrollerin alınması sağlanır. Anne sütünün yavrulara yetip yetmediğine dilkkat edilir. Annenin düzgün beslenmesi sağlanır. gerekiyorsa yavruara ek gıda sağlanması düşünülebilir. İlk hafta yanlız emme ve uyumayla geçer gözler ve kulaklar 10, gün açılır. 2, haftada yavrular yürümeye ve çevreyi keşfe başlarlar.Görme kabiliyetleri oldukça zayıftır. Annelerinin yanından ayrılmaksızın diğer hayvanlarla ilişki kurmaya başlarlar.
4-8 Hafta Aşılamaları başlar, iç parazitler yönünden kontrolleri yapılır. varsa dış parazitleri temizlenir. Anne artık yavrularını sütten kesmeye başlar. süt dişleri tamamlanmıştır. yavrular birbirleriyle işbirliği yapmaya başlarlar. Bu dönemde yavruların çoğu dışkılamak için yuvalarının dışında yeni yerler aramaya başlarlar
8-12 Hafta 2, seri aşılama proğramı Yavruların insanlarla ilişkisi artar. Yavrularla oynarken oldukça dikkat edilmeli onlara nazik ve hassas davranılmalıdır.sosyalizasyonun başladığı dönemdir. Yeni insan arkadaşlar edinmeyi öğrenir, çevreyi keşfetmeye başlar.
12-16 Hafta 3, seri aşılama proğramı, iç ve diş parazitler açısından kontrol Yavrular cok hızlı büyür.İştahları fazladır,daha iyi bir sinirsel kontrol gelişir.siçramaya tırmanmaya başlarlar.özellikle tırmalama iç güdüleri ve ihtiyaçları artmıştır. koltuklarınızın mahvolmamasına dikkast edin (tırmalama tahtası alınma zamanı gelmiştir.) Kuralları öğrenebilirler ve artık yavaş yavaş eğitilebilirler
4-6 Ay Hayvan sahibinin isteği doğrultusunda kedinin gelişimi de dikkate alınarak5-6 aylar arasınada kısırlaştırılabilir.iç parazitler açısından kontrol, kalça çıkıkları yönünden kontrol 4,3ayın başında süt dişleri dökülmeye başlar. Kalıcı dişler çıkarken diş etleri hassaslaşır. Bu durum yavrunun her şeyi kemirmesine bazanda iştah kaybına ve ishale neden olur. Yeni bir aileye verilebilir.
6-12 Ay Tekrarlanacak aşıları yaılır. Bundan sonrakiler artık yıllık olarak yapılacaklardır. Yılda birkaç kez iç ve dış parazitler açısından kontrolü yapılır. Gerekiyorsa gıda değişikliği yapılabilir. Birinci yılın sonunda artık tamamen yetişkin hale gelmiştir. cinsel olgunluğa 5-6 aylar arasında ulaşır. dişileri ilk kızgınlığını gösterir yetişkin bir kediye benzemeye başlar gezinmelerine izin verilirse erkek kedilerde bölge sahiplemmesi sonucu bölgesel kavgalar başlar. bu konuda oldukça agrasiftirler. Yaşayabilmek ve varolabilmek için gereken ne varsa her şeyi bilirler ve uygulayabiilirler.